28.1.2015

Thomas Glavinic: Toiveet jotka toteutuvat


Kotimaassaan itävaltalainen Thomas Glavinic on kuuleman mukaan tunnettu ja kehuttu kirjailija, jonka teoksia on käännetty jopa 12 kielelle, joten toki silloin sopii odottaa, että Toiveet jotka toteutuvat olisi lukemisen arvoinen kokemus, mutta väärin meni tällä kertaa. En nimittäin ole ikuisuuksiin lukenut yhtä huonoa kirjaa kuin tämä. Mikäkö siinä oli huonoa? No, esimerkiksi kaikki.

Nopean vilkaisun ja takannen esittelytekstin perusteella kirja vaikuttaa lupaavalta. Se kertoo Jonaksesta, kolmekymppisestä perheenisästä, joka sattumalta tapaa puistonpenkillä istuskellessaan erikoisen vanhan miehen. Mies esittää Jonakselle tarjouksen, jota Jonas ei voi uskoa, koska se kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta. Niinpä niin, liian hyvää se onkin ollakseen totta. Mies nimittäin lupaa täyttää kolme Jonaksen toivomusta. Jonas saa toivoa mitä ikinä haluaa ja mies toteuttaa toiveet.

"Kolme toivetta! Voisin toivoa, että ymmärtäisin suhteeni ihmisiin, eikö niin? Voisin toivoa elämääni loistoa, jännitystä ja omaperäisyyttä. Voisin toivoa, että olisin joku muu, rikas perijä tai... Voisin toivoa mielekästä kuolemaa, jotta se olisi helpompi kestää. Voisin toivoa, että viholliseni - jollaista minulla ei ole - tapettaisiin, teoriassa tietenkin, sillä käytännössä en tekisi koskaan niin. Voisin toivoa, että osaisin ottaa asiat niin kuin ne ovat. Nähdä ja ymmärtää ne. Eikö niin?"

" - - Toivon, että toteuttaisitte kaikki toiveeni. Sitä toivon tosissani, eikä kahdella muulla toiveella ole enää väliä, saatte pitää ne hyvänänne."

Pian toiveet alkavat toteutua. Yhtäkkiä Jonaksen sijoitukset alkavat tuottaa voittoa, hänen pienikasvuinen poikansa kasvaa pituutta ja - mikä pahinta - hänen vaimonsa kuolee. Eihän Jonas sellaista toivonut, eihän toki, mitä nyt teorian tasolla ainoastaan mietiskeli vihollisensa kuolemista. Jonaksella nimittäin on salasuhde Marien kanssa, naisen jota hän rakastaa enemmän kuin vaimoaan ja jonka kanssa hän haluaa yhteisen tulevaisuuden. Erota hän ei kuitenkaan voi lastensa tähden, joten sattuma ikään kuin puuttuu peliin ja vaimo kuolee - Jonas on vapaa!

Missään välissä Jonas ei osaa yhdistää erikoisia tapahtumia esittämiinsä toiveisiin. Niihin ei enää palata lainkaan kirjan aikana kuten ei myöskään erikoiseen mieheen, joka lupasi toiveet toteuttaa. Oikeastaan kirjassa keskitytään vain kuvaamaan Jonaksen seksisuhteita, tappavan tylsää työtä juoppojen työkavereiden kanssa ja hetkiä, jotka hän viettää poikiensa kanssa.

Valtava pettymys kaiken kaikkiaan ollakseen kehuttu kirja. Tarinan alkuasetelma oli hyvä, mutta toteutus oli kaikkea muuta kuin toimiva. Minulle tuli mielikuva huonosti suunnitellusta ja keskeneräisestä pöytälaatikkoviritelmästä, josta puuttui kaikki hyvän kirjan elementit ja ennen kaikkea osaava kirjailija. Aivan kuin Glavinic ei itsekään oikein tiedä, mistä ja miten kirjoittaa tai mihin pyrkii. Laadukasta luettavaa se ei ollut miltään kantilta katsottuna, ainoastaan latteaa ja typerää, ajanhaaskausta, jota en suosittele kenellekään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti